Начало / Наука и проектиране / Направление "Научни изследвания" / Проекти / Текущи проекти /

Пространствената памет на селищата като инструмент за изследване и стратегическо планиране

2010 - 2013

Основната цел на проекта е създаване на методика за комплексно изследване и прогнозиране на развитието и трансформациите на урбанизирана среда с многопластов исторически ресурс чрез пилотен модел „Генотип на селище” за интерпретация на пространствената памет на селищата като инструмент за стратегическото им планиране.

Моделът цели подпомагане на съществуващата методика за анализ-диагноза-прогноза в устройственото планиране. Той ще представи диахронен срез на градската памет, в качеството на съвкупност от физическото наследство на средата, виртуални изображения и представи за града и начина на живот в него, отразяващи духа на мястото и светоусещанията на неговите обитатели. Градската памет включва материалният аспект на съхранени сгради и пространства, но и латентния аспект на претърпените трансформации, чието следствие са съхранението или анихилацията на културно наследство. Именно този невидим в днешно време аспект формира селищния генотип и не е обект на изследване в използваните досега методи за анализ, а именно той съдържа причинно-следствените връзки за развитие на жизнената среда - флуктуациите в процеса на историческо развитие и свързаните с тях начини на използване или обживяване на обекти и пространства; визията за градска виталност и специфична културна идентичност като квинтесенция на стремежите на неговите жители.
Изследването разглежда урбанистичните патерни (образци) като акумулатор на информация. Тази информация се складира в структурата на градската тъкан чрез различни механизми, отразявайки историята на еволюцията му, съставяйки уникален генотип, влияещ върху по-нататъшното развитие на селището. Разкриването на структурата на този генотип за всяко едно селищно образование би направило възможно: създаването на стратегия за опериране с бъдещето му, с определяне на перспективите за развитието му, както и оценяването на планираните устройствени мероприятия от гледна точка на заложените от историята му генетически структури.