Начало / Обучение / Магистърски програми за бакалаври и магистри / Управление на европейски инфраструктурни проекти (до 2019 г.) / Описание

Описание

Управление на европейски инфраструктурни проекти (до 2019 г.) - Магистър (MA) за бакалаври

ECTS пакет

ECTS Информация за университета

ECTS Информация за факултета

Управление на европейски инфраструктурни проекти (до 2019 г.)
Учебен план
Анотации

Управление на европейски инфраструктурни проекти (до 2019 г.)
Факултет Геодезически факултет
Адрес

1046, София,
бул. Христо Смирненски 1
Ректорат, етаж 2, 209Р

Телефон (+359 2) 966 22 01
(+359 2) 963 52 45 /424
0884 94 69 53
Факс (+359 2) 866 22 01
E-mail dean_fgs@uacg.bg

Магистърската програма „Управление на европейски инфраструктурни проекти” е нова за нашата страна и се изучава единствено в Геодезическия факултет на УАСГ.

Обучението в магистърската програма е насочено към управлението на европейски инфраструктурни проекти в съответствие с философията и функционирането на европейските програми и отговаря на съвременните насоки на развитие, фокусиращи се в тази област към интернационализация на инженерната инфраструктура, хармонизацията на инфраструктурните мрежи и опазването на околната среда.

Целта на магистърската програма е да подготви специалисти с компетентност по структурирането и разработването на предложения за европейски инфраструктурни проекти и притежаващи умения и знания да участват в техническото, административното и финансово управление и реализиране на дейностите по проекта. Образователните цели се реализират чрез задълбочаване на теоретичните познания и практическа подготовка в направленията – управление на проекти, регионално развитие, инфраструктурни компоненти и мрежи, законодателна рамка, кадастър и имотна регистрация, информационни технологии, опазване на околната среда.

Квалификационна характеристика специалност "УЕИП"

Придобита квалификация след успешно завършване на програмата: магистър - инженер по управление на европейски инфраструктурни проекти.
Продължителност на програмата: три семестъра, от които през последния семестър се разработва и защита дипломна работа.
Предназначение на програмата: Съгласно Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления (ДВ, бр. 64/2002 г.), програмата се ориентира към лица с инженерно и урбанистично висше образование по специалности от област 5.7 „Архитектура, строителство и геодезия” със среден успех от дипломата за висше образование най-малко добър със степен „бакалавър” и/или „магистър”.
Формата на обучение е задочна – срещу заплащане при условията на чл. 21 от Закона за висшето образование, а за студентите, завършили редовния бакалавърски курс на обучение по специалност „Устройство и управление на земи и имоти” – при условията на държавна поръчка с класиране за бройките отпуснати от Министерски съвет (класирането на кандидатите е по успех от дипломата за висше образование).
Обучението дава възможност за участие в реализацията на Европейски оперативни програми съгласно Политиките на ЕС за устойчиво развитие до 2030 и предоставя методология, която съответства на официалния метод на Европейския съюз „Управление на цикъла на проекта“.
Завършилите специалността УЕИП, извършват дейности свързани с:
• предварителни проучвания, необходими за проектирането на обекти на техническата инфраструктура;
• управление на риска, качеството и цената в проекта;
• планиране на ресурсите (финасови, материални и човешки), необходими за изграждането на обекта;
• решаване на екологични проблеми при изграждане на инфраструктурни обекти;
• екологични оценки при реализиране на инфраструктурните проекти (ОВОС, Оценка за съвместимост, Екологичен анализ при концесия и др.);
• използване на съвременните информационни технологии и техники при проучването и проектирането на инфраструктурни проекти, информационни системи при управлението на проекти;
• провеждане на научни и научно приложни изследвания в областта на проектирането на инфраструктурни обекти;
• извършване на експертна и консултантска дейност при сделки и процедури с недвижими имоти;
и са основни кадри за звената за управление на инфраструктурни проекти към Министерство на регионалното развитие и благоустройството; Министерство на земеделието и храните; Министерство на транспорта, Министерство на околната среда и водите; общинските администрации; научни институти от системата на Българска академия на науката и Селскостопанска академия.
Адреси за контакти:
Ръководител на магистърската програма: проф. д-р инж. Маргарита Мондешка, ръководител на катедра „Устойчиво земеползване и управление на имоти” тел: 963-52-45/вътр. 583, 711,
е-mail: mondy_fgs@uacg.bg.