Начало / Международна дейност / Новини /

София е в топ 3 най-желани Еразъм дестинации, столицата ни домакинства Генералното събрание на мрежата

09.05.2024

Над 1600 международни студенти от цяла Европа, Европейската комисия, EAIE, Асоциацията за академично сътрудничество, Европейският младежки форум и Млади европейски федералисти определиха София за един от най-добрите градове за мобилност по програмата Еразъм.

Столицата ни се нарежда на трето място след Порто и Никозия. В надпреварата за най-добър град-дестинация участваха над 30 града, включени в мрежата на международната студентска организация Erasmus Student Network. Наградата бе връчена по време на най-голямата конференция на Еразъм студентите – Erasmus Generation Meeting в град Севиля, Испания.

Изборът на столицата се дължи на няколко ключови фактора. Достъпността до квартири, качественото образование, културното богатство и гостоприемната атмосфера на София са предоставили едно по-обогатяващо преживяване на студентите по време на престоя им. Стратегическото местоположение на страната ни също предразполага за по-добра връзка с други държави от Източна Европа, което я прави идеален избор за търсещите добра комбинация между история, богата култура и други.

“Този успех е резултат от усърдната работа на множество български студенти и доброволци в София, които искат да привлекат повече чуждестранни студенти за мобилност в столицата”, споделят от ESN – София, локалното представителство на организацията. “Съвместната работа между столичните университети и студентите помогна на екипа ни да представи красотата на нашия град и да покаже колко привлекателна може да бъде София”, допълват още те.

В резултат на престижната класация, София ще бъде домакин на Генералното събрание на най-голямата студентска организация в Европа – Erasmus Student Network. Тя обединява в себе си всички студенти, които се обучават по програмата “Еразъм” на Европейската комисия. Събитието ще се проведе от 9 до 12 май в Нов български университет. Очаква се представители на общността от 45 държави, в които програмата се провежда да пристигнат у нас, за да изберат новите членове на Международния борд на Erasmus Student Network, който е базиран в Брюксел. Ще бъдат обсъдени и бъдещите планове на мрежата за подобряване на достъпа до равно и качествено образование в рамките на Европейския съюз. На откриването на събитието ще присъстват ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев, ректорът на НБУ проф. д-н. Пламен Дойнов, представители на Центъра за развитие на човешките ресурси и различни национални институции.

Erasmus Student Network България е част от глобална студентска, доброволческа организация, която цели да подпомогне интеграцията на студентите, обучаващи се в чужбина по програмата “Еразъм” на Европейската комисия.

Още публикации по темата тук: 

https://www.bgonair.bg/

https://dolap.bg/



Източник: https://novinata.bg/