Начало / Факултети / Архитектурен факултет / Новини /

Откриване на учебно-методичен кабинет и лятна практика в Европа на катедра "Сградостроителство".

24.02.2012, Климент Радоев

Катедра „Сградостроителство" в УАСГ откри учебно-методичен кабинет. Беше направено и представяне на лятната практика по сградостроителство в Европа, която беше проведена за първи път. Предвид добрите резултати, катедрата възнамерява тази практика да стане традиционна.
 

В кабинета студентите ще имат възможност да ползват макети, каталози на различни производители на строителни материали, проекти на студенти от минали години, интернет и други, поднесени по удобен и достъпен начин. Идеята е учебно-методичният кабинет да се превърне в научен център, както и място за провеждане на различни срещи и презентации на фирми, каза при откриването вчера доц. арх. Жеко Тилев. Той добави, че скоро ще бъдат доставени и компютри.

Там ще бъдат изложени и проучвания от лятната практика по сградостроителство в Европа www.citybuild.bg/news/otkriha-izlozhba-studenti/18494(http://www.citybuild.bg/news/otkriha-izlozhba-studenti/18494), като целта е да се постави началото на създаване на архив от съвременни значими сгради, които са проучени и анализирани.

Практиката през юли миналата година започна от София и продължи през Хърватска, Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Словения и Сърбия. Студентите посетиха повече от 25 емблематични със своята архитектура и конструкция сгради и други обекти като: Арена Загреб, островът на река Мур и Домът на музиката и театъра в Грац; Donau City във Виена; заводите на Knauf и на Wienerberger; Allianz Arena и Светът на БМВ в Мюнхен; Vitra Campus в Базел; ЦЕРН в Женева и други.

Студентите бяха разделени на екипи от по няколко човека, като всеки посетен обект беше проучван от един от екипите. Сградите са представени в изложба, открита вчера във фоайето пред Аула „Максима" на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Таблата представят по един обект и са подредени хронологично.