Начало / Всички новини /

ВИЗИЯТА ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ СПОРЕД РЕКТОРА НА СУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"

30.09.2017

Професор Анастас Герджиков заяви в предаването “Панорама“ по БНТ, че „реформата е единственият шанс да се върви към правилния път“.

За приема, конкуренцията, финансирането, оценяването и акредитацията, мобилността, научните въпроси и допълнителните възнаграждения в сектора може да научите в десет минутния разговор по-долу или на препратката ТУК.

Проблемът е, че преди повече от 20 години сбъркахме модела поради това, че имахме недостатъчен брой висшисти и Европа ни тласкаше към това да имаме повече. Ние решихме, че трябва да приемаме на практика целия випуск. Това никъде го няма. Никъде не е възможно целият випуск да се състои от хора, които са достатъчно талантливи и трудолюбиви, за да завършат висше образование. В продължение на 20 години този модел доведе до това да приемаме и хора с по-малко желание и трудолюбие, поради което качеството на висшето образование падаше още на входа. През последните 3 години тази тенденция се променя в рамките на една по-цялостна реформа, на която съм голям привърженик", заяви проф. Герджиков.

Източник: https://bnt1.bnt.bg/